Apgaismojuma dizaina noteikumi virtuvei un ēdamistabai

  • Apgaismojuma dizaina noteikumi virtuvei un ēdamistabai

Virtuve un ēdamistaba ir vienas no svarīgākajām telpām mājoklī. Tieši virtuvē tiek gatavots garšīgs ēdiens visai ģimenei, tiek uzņemti viesi un tiek rīkotas svētku maltītes. Ēdamistabā ģimene pulcējas pie pusdienu galda, lai siltā, mājīgā atmosfērā dalītos ar aizvadītās dienas jaunumiem.

Tāpēc ir ļoti svarīgi pareizi projektēt apgaismojumu virtuvē un ēdamistabā, lai radītu funkcionālu un ērtu atmosfēru darbam, komunikācijai un atpūtai. Aplūkosim sīkāk virtuves un ēdamistabas apgaismojuma dizaina organizēšanas pamatnoteikumus.

Vispārīgi ieteikumi

Gaismekļu izvietojuma plānošana jāveic telpas projektēšanas posmā, nevis remontdarbu vidū. Tas ļaus optimāli izplānot zonas un izvēlēties nepieciešamo gaismekļu skaitu, ņemot vērā katras funkcionālās zonas īpatnības.

Uzstādot apgaismes ķermeņus un ierīkojot elektroinstalāciju, ievērojiet minimālo attālumu no ūdens komunikācijām un sadzīves tehnikas: vismaz 60 cm līdz rozetēm un slēdžiem, 20 cm līdz pašiem ķermeņiem. Tas pasargās apgaismojuma sistēmu no iespējamām noplūdēm un īssavienojumiem.

Jebkurā gadījumā izmantojiet vismaz trīs dažādus gaismas avotus: vispārējo telpas apgaismojumu, vietējo apgaismojumu virs galvenajām darba virsmām (plīts, izlietne, ēdamgalds) un dekoratīvo apgaismojumu, lai radītu mājīgu atmosfēru.

Izmantojot pareizus gaismas ķermeņus, jūs varat vizuāli pielāgot telpu. Piemēram, gar vienu sienu uzstādīta gaismekļu rinda palīdzēs vizuāli izstiept šauru garenvirziena virtuvi.

Lampu krāsu temperatūru izvēlieties atkarībā no zonas funkcionālā mērķa. Darba zonai labāk izvēlēties vēsāku gaismu, bet atpūtas zonai vairāk mājīguma radīs silts tonis.

Priekšroku dodiet energoefektīviem LED gaismas avotiem. Uzstādiet dimmerus - tas ļauj mainīt spilgtumu atkarībā no vajadzībām un samazina enerģijas patēriņu.

Kļūdas, organizējot apgaismojumu virtuvē un ēdamistabā

Organizējot apgaismojumu virtuvē un ēdamistabā, jāizvairās no biežāk pieļautajām kļūdām:

  • Izmantot tikai vienu gaismas avotu, nevis kombinēt dažādas nozīmes apgaismojumu. Ar to nepietiek, lai izveidotu pilnvērtīgu apgaismojuma sistēmu.
  • Trūkst punktveida apgaismojuma virs virtuves darba zonām. Tā rezultātā svarīgākajās zonās būs slikts apgaismojums.
  • Gaismekļu izvietošana, neņemot vērā attālumus no ūdens un ierīcēm. Tas nav droši īssavienojumu riska dēļ.
  • Lampu ar sliktu krāsu atveidi izmantošana. Ēdieni izskatās nedabiski un nepievilcīgi.
  • Pārāk blāvs vai spilgts apgaismojums. Pirmajā gadījumā būs neērti gatavot ēdienu, bet otrajā - nogurdinoši uzturēties.
  • Regulatoru trūkums. Apgaismojumu dienas laikā nebūs iespējams regulēt.
  • Izvēlēties lustras dizainu, kas nav saskaņots ar interjeru. Tas izjauks stila harmoniju.
  • Spuldžu radītās asās ēnas un atspīdumi. Tie nogurdina acis un traucē darbu virtuvē.

Lai izvairītos no šīm kļūdām, pirms apgaismojuma izvēles rūpīgi izpētiet virtuves un ēdamistabas apgaismojuma dizaina pamatprincipus. Tas ietaupīs jūsu laiku, naudu un ļaus iegūt perfektu rezultātu!

Virtuves apgaismojuma iezīmes

Virtuvē iebūvētos griestu gaismekļus ieteicams uzstādīt vienādā 30-40 cm attālumā vienu no otra un aptuveni 20 cm attālumā no sienām. 

Virtuves galvenajās darba zonās obligāti jānodrošina vietējais apgaismojums. Ērti ir uzstādīt spotlampu apgaismojumu zem virtuves skapīšiem. Apgaismot gatavošanas virsmu palīdzēs arī tvaika nosūcējs ar iebūvētu apgaismojumu.

Virs ēdamgalda virtuvē jāuzstāda lustra, kuras diametrs ir aptuveni 50 % no paša galda platuma, lai nodrošinātu optimālu apgaismojumu, tā atrodas 65-90 cm augstumā no galda virsmas. Ja galds ir taisnstūra formas, izmantojiet vairākas nelielas lampas, izvietojot tās simetriski.

Salas zonu telpu ir ērti apgaismot ar 3-4 piekaramo lampu grupu uz piekaramajiem gaismekļiem, kas no galda virsmas atvirzīti 65-70 cm un novietoti vienādā attālumā - vismaz 30-40 cm viens no otra.

Studio tipa virtuves-dzīvojamās istabas apgaismojuma iezīmes

Studio virtuves un viesistabas telpās ir svarīgi ar gaismas palīdzību pareizi norobežot un izcelt virtuves un dzīvojamās telpas. Šim nolūkam viesistabā izmanto centrālo lustru, bet virs virtuves skapja ierīko prožektorus ar vietējo apgaismojumu.

Vēl viena laba iespēja ir uzstādīt piekaramos gaismekļus virs letes, kas bieži atdala virtuvi no dzīvojamās istabas. Izslēgts, šāds bāra letes apgaismojums ļaus vizuāli norobežot telpu.

Virs ēdamgalda, kas apvieno virtuvi un dzīvojamo istabu, labs risinājums būs jaudīga dekoratīva lustra ar mainīga garuma piekaramiem gaismekļiem. Nolaista zemu, tā radīs intīmu romantisku atmosfēru, bet pacelta uz augšu uzsvērs pasākuma svinīgumu.

Izmantojiet dažādas dekoratīvās lampas, lai izceltu atsevišķas zonas, interjera un dekoratīvos elementus. Tās var būt sienas lampas, stāvlampas, LED lentes..

Apgaismojuma organizēšanas principi virtuvē

Organizējot apgaismojumu virtuvē, jāievēro šādi principi:

  • Paredziet trīs apgaismojuma grupas: vispārējo apgaismojumu, vietējo apgaismojumu virs galvenajām darba virsmām un dekoratīvo apgaismojumu.
  • Iepriekš apsveriet apgaismojuma scenāriju, ņemot vērā izkārtojumu, mēbeles un galvenās darbības zonas.
  • Izvēlieties lampas ar augstāko iespējamo krāsu atveides indeksu (90-100 Ra), lai nodrošinātu komfortablu dabisko apgaismojumu.
  • Vispārējam virtuves apgaismojumam jābūt maigam un izkliedētam, bez asām ēnām un atspīdumiem.
  • Apgaismojumam ēdamistabas zonā jārada ērta atmosfēra ģimenes maltītēm.
  • Dekoratīvajam apgaismojumam jārada pareizā noskaņa un jāuzsver interjera detaļas.

Noteikumi par apgaismojuma organizēšanu ēdamistabā

  • Ēdamistabā griestu centrā ir uzstādīta iespaidīga lustra, kas nodrošina vienmērīgu kopējo telpas apgaismojumu. Tās diametru izvēlas proporcionāli ēdamgalda izmēram - apmēram 50-70 % no galda virsmas platuma.
  • Ja ēdamgalds atrodas pie sienas, maigajam sānu apgaismojumam izmanto sienas lampas vai stāvlampas uz loka formas stiprinājumiem. Šāda gaisma novērsīs atspīdumus.
  • Ļoti veiksmīgi izskatās slēptās LED lentes nišas, plaukti, dekoratīvie elementi - tas piešķir interjeram mūsdienīgumu un vizuālu vieglumu.
  • Noteikti uzstādiet ēdamistabā dimmerus, lai dienas laikā varētu vienmērīgi regulēt apgaismojuma spilgtumu un pielāgot to savam noskaņojumam.
  • Lampu krāsu temperatūrai un gaismekļu dizainam jābūt saskaņotiem ar kopējo telpas interjeru.

Tādējādi, ievērojot apgaismojuma dizaina pamatnoteikumus, virtuvē un ēdamistabā var izveidot funkcionālāko un acīm ērtāko apgaismojumu, kas izcels interjera priekšrocības. Un lai šajās mājīgajās telpās jūs vienmēr pavada garšīgi aromāti un saskarsmes prieks!


Ja rodas jautājumi, lūdzam, zvanīt vai rakstīt e-pastu. Mūsu komanda palīdzēs izvēlēties pareizo preci, vai sakomplektēt labāko risinājumu.

T: +371 24 94 2444

E: info@balticled.lv

2023-10-03 14:34:32
0
259

Komentāri:

Uzmanību: HTML rakstzīmes nav atļautas!